Beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp'ers, ondernemers en professionals online afsluiten

Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Huisarts

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade die is ontstaan door een beroepsfout.

Bereken premie Bereken premie
Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Huisarts
Bereken premie

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) kan worden omschreven als aansprakelijkheid voor de gevolgen van beroepsfouten.

Voor iedere vrije beroepsbeoefenaar van wie de uitoefening van zijn of haar werkzaamheden afhankelijk is van een prestatie.

Het verzekert de aansprakelijkheid voor schade ten gevolge van beroepsfouten. De dekking is voor op uw beroep ontworpen.


Als huisarts werkt u dagelijks met patiënten en staat uw werk in het teken van het stellen van diagnoses en adviseren van patiënten. Indien u een medische fout maakt, kunt u hiervoor aansprakelijk gesteld worden. Met als gevolg dat uw patiënt letselschade, materiële schade of vermogensschade lijdt. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV-verzekering) dekt u de vermogensschade van derden als gevolg van een beroepsfout. Indien u geen beroepsaansprakelijkheidsverzekering heeft, draait u zelf op voor de geleden schade. Dit kan een gevaar vormen voor uw bedrijfscontinuïteit. En als zzp’er kunt u zelfs met uw privévermogen aansprakelijk gesteld worden

Wat is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Met de beroepsaansprakelijkheidsverzekering verzekert u als huisarts de vermogensschade van derden die door een beroepsfout is veroorzaakt, door bijvoorbeeld uzelf of uw werknemer. Het kan zijn dat u uw klant een verkeerd advies geeft, waardoor uw klant te maken krijgt met bijvoorbeeld omzetverlies of andere aantasting van het financiële vermogen. Zo kan uw klant bijvoorbeeld een verkeerde diagnose krijgen en hier medische kosten voor maken.

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht voor een huisarts?

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een huisarts is niet verplicht. Wel kan u dit verplicht gesteld worden vanuit de overheid of wetgeving. Het is sterk aan te raden om als huisarts een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, aangezien u redelijke aansprakelijkheidsrisico’s loopt tijdens de uitoefening van uw beroep. Overweeg als huisarts goed uw risico’s en neem deze serieus. Ook wanneer u een eigen praktijk heeft met medewerkers. Zo kunt u al jaren uw beroep foutloos uitoefenen, maar uw medewerker een kleine fout maken met desastreuze gevolgen. Dit soort aansprakelijkheidsrisico’s kunt/wilt u als ondernemer zelf liever niet dragen.

Wat is het verschil tussen een beroepsaansprakelijkheidsverzekering en een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor huisartsen?

De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt de zuivere vermogensschade van derden die ontstaan zijn tijdens de uitoefening van uw beroep als huisarts. Velen veronderstellen dat dit soort aansprakelijkheidsrisico’s gedekt worden door de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) of de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Dit is niet waar. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade aan derden (letselschade) of spullen van derden (materiële schade) die u heeft veroorzaakt tijdens het werk. Zo kan een patiënt bijvoorbeeld letselschade oplopen tijdens een bezoekuur op de huisartsenpost, of kunt u de telefoon van uw patiënt stuk laten vallen. Naast een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dient u ook altijd een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Bij Klap kunt u uw bedrijfsaansprakelijkheid meenemen in de dekking van uw beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Zo heeft u al uw zakelijke aansprakelijkheidsverzekeringen op een vaste plek en een vast aanspreekpunt voor al uw verzekeringsgerelateerde vragen.

Wat is de prijs van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een huisarts?

De prijs van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een huisarts is afhankelijk van de dekking. De dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor huisartsen is zelf samen te stellen. Zo is de verzekering specifiek samengesteld aan de hand van de beroepsrisico’s die u als huisarts loopt. Bij het uitbreiden van uw dekking geldt een meerprijs op de premie, vaak is dit bedrag gering als u kijkt naar de inhoud van de extra dekking.

Wat is de dekking van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor een huisarts?

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, is de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering afhankelijk van de gekozen dekking. Bij het samenstellen van uw dekking kunt u ervoor kiezen het verzekerde bedrag te verhogen, een dubbel jaarlimiet en/of inloopdekking mee te verzekeren. Met een dubbel jaarlimiet verdubbelt u het totale uitkeringsbedrag per verzekeringsjaar. Bijvoorbeeld: U heeft gekozen voor een verzekerd bedrag van €500.000, dan betekent dit dat de maximale uitkering per aanspraak €500.000 is. Dit bedrag wordt tevens maximaal één keer per verzekeringsjaar uitgekeerd. Stel u kiest ervoor om een dubbel jaarlimiet mee te verzekeren, dan is de maximale uitkering per aanspraak nog steeds €500.000, maar wordt dit bedrag maximaal twee keer per jaar uitgekeerd. Zo geldt er een maximale uitkering van €1 miljoen per verzekeringsjaar.

Met een inloopdekking verzekert u een in het verleden gemaakte beroepsfout. Het kan zijn dat de gevolgen pas later zichtbaar zijn en u hier alsnog aansprakelijk gesteld voor wordt. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt uitkomst indien het gaat om een beroepsfout die gemaakt is in het jaar voor de ingang van uw verzekering. Daarnaast moet de claim onbekend bij u zijn tijdens het afsluiten van de verzekering en uw handelen binnen de reikwijdte van de genoemde beroepsactiviteiten vallen op uw polis. Verder dekt beroepsaansprakelijkheidsverzekering ook juridische ondersteuning bij aansprakelijkstelling.

Wilt u weten wat er meer onder de dekking van de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor huisartsen valt? Of wilt u een persoonlijk advies? Neem dan contact op met onze specialisten, zij helpen u graag verder.

Chat live met, of laat u terugbellen door, één van onze specialisten.

Onze specialist Petra Hollander
Voor al uw vragen over onze Beroepsaansprakelijkheids­verzekering Huisarts
Petra Hollander
Desk accountmanager
Chat met onze specialisten Klap Live Chat
Wij bellen u terug
Vrijblijvend advies
    Nieuwsbrief
    Ontvang nieuws en belangrijke ontwikkelingen