Nieuws

Probleemloos inspelen op Black Friday


Black friday ondernemers risico's

Vrijdag is het weer Black Friday. Dé dag in het jaar waarop wordt gestunt met hoge kortingen. Black Friday, zoals wij dat vandaag de dag kennen, is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Men ging daar de dag na thanksgiving massaal naar de winkels om inkopen te doen. Inmiddels is het een wereldwijd fenomeen waar veel bedrijven, zowel fysiek als online, op inspelen. Er is bewezen dat ook Nederlandse ondernemingen meer omzet draaien op Black Friday. Daarnaast beperkt het zich niet meer tot één dag. Nederlandse mailboxen stromen soms meer dan een week voor dé dag al vol met Black Friday aanbiedingen.

Hoewel er ook een tegenbeweging is van bedrijven die bewust niet meedoen aan de acties, liggen er veel kansen voor ondernemers rond deze dag. Naast Black Friday krijgt ook Cybermonday, dat de maandag na Black Friday plaatsvindt, een steeds prominentere rol. Ook op deze dag strooien bedrijven met acties.

Zo kunt u eerlijk verkopen

Wanneer u als ondernemer besluit mee te doen aan Black Friday, let er dan op dat u zich houdt aan de nieuwe regels voor (online) verkopen. Deze regels gelden sinds 28 mei en zijn bedoeld om consumenten beter te beschermen. Zo moet een ‘van… voor… korting’ daadwerkelijk gebaseerd zijn op de laagste prijs waarvoor het product in de afgelopen 30 dagen te koop stond. Ook moeten klanten worden ingelicht wanneer er een gepersonaliseerd aanbod wordt toegepast. Natuurlijk is dit niet alleen tijdens Black Friday belangrijk, maar gelden deze regels het hele jaar door. Meer informatie over de nieuwe regels vindt u hier.

Voorbeeld van wat niet is toegestaan:
Een bordspel wordt vóórdat een actie plaatsvindt aangeboden voor €25,-. Een dag voordat de korting start, verhoogt de winkel het spel naar €35,- en geeft vervolgens €10,- korting op het product. Dit is niet toegestaan omdat de prijs in de afgelopen 30 dagen €25,- was. Met de €10,- korting zou de verkoopprijs dan €15,- moeten zijn.

Risico’s tijdens Black Friday

Naast de kansen rond Black Friday zijn er ook een aantal risico’s waar u als ondernemer mee te maken kunt krijgen. Houd hier rekening mee en bereid u voor zodat uw bedrijf de laatste vrijdag van november zonder problemen door komt.

Digitale risico’s

Cyberrisico’s liggen, eigenlijk iedere dag van het jaar maar zeker ook nu, op de loer. Een datalek waardoor privacygevoelige gegevens van klanten op straat komen te liggen of een systeem dat wordt platgelegd door een cyberaanval, zijn maar enkele voorbeelden. Echter is dit het topje van de ijsberg. Ook wanneer u geen online producten of diensten aanbiedt, kunt u met problemen te maken krijgen die uw bedrijfsprocessen belemmeren. Door een verzekering af te sluiten, zorgt u ervoor dat cyberschade voor uw onderneming is gedekt. Daarnaast kunnen preventieve maatregelen helpen om cyberschade bij uw bedrijf te voorkomen.

U bent als ondernemer aansprakelijk

Wanneer een klant valt en zich ernstig bezeert tijdens het shoppen in uw winkel, kan deze persoon uw onderneming aansprakelijk stellen. Ook als u kapper bent en een schaar verkeerd zet terwijl u extra veel klanten knipt door de kortingsactie in uw salon tijdens Black Friday, loopt u risico om een aansprakelijkheidsclaim te ontvangen. Een Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt de meeste vormen van schade waarvoor uw bedrijf verantwoordelijk wordt gehouden. Hieronder valt het kostbare en grote risico op letselschade.

 

Bron: AD