Nieuws

E-bikes verhuren en verzekeren


Tour De France Fietsen Wielrenners

Vrijdag 1 juli is het zover. Bijna tweehonderd wielrenners starten dan aan de 109e Tour de France. Ruim drie weken lang wordt er strijd gevoerd om de eerste plaats in het klassement. De Ronde van Frankrijk begint dit jaar op vrijdag(!) in Kopenhagen en zal eindigen met de klassieke slotronde in Parijs.

Nederland fietsland

Naast dat velen de Tour de France op tv zullen volgen, wordt er in Nederland ook zelf veel gefietst. Van wielrennen tot mountainbiken tot ‘gewoon’ fietsen. Dit laatste gebeurt steeds vaker elektrisch. Ondernemers in de recreatiebranche richten zich in toenemende mate op de verhuur van elektrische fietsen, e-bikes en andere elektrisch aangedreven voertuigen, om in te spelen op de populariteit hiervan. Ondanks dat het voor bijna alle leeftijden geschikt is, gaat er toch weleens wat mis op de fiets. Zeker de elektrische varianten vereisen wat meer aandacht, daarom zoomen we hier verder op in.

Zijn elektrische fietsen standaard verzekerd?

Is schade veroorzaakt door of met een e-bike, elektrische fiets, speed pedelec, fat-cruiser, e-cruiser of gerelateerd voertuig meeverzekerd onder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering? Moet iedere elektrische fiets voorzien zijn van een kenteken? Welke leeftijd moet iemand minimaal hebben om een elektrische fiets te mogen huren? De antwoorden op bovenstaande vragen zijn helaas niet eenduidig.

Zo gaan verzekeraars om met elektrische fietsen

Binnen elektrische fietsen, is er een onderscheid tussen e-bikes, speed pedelecs en elektrische scooters (waaronder e-cruisers en fat-cruisers). Verzekeraars gaan verschillend om met deze voertuigen en het verzekeren daarvan. Een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) kent veelal een uitsluiting voor motorrijtuigen. Om een voertuig te classificeren als motorrijtuig wordt in het algemeen de definitie uit artikel 1 van de WAM gebruikt. Dit maakt dat e-bikes niet specifiek zijn meeverzekerd en voertuigen als de pedelec en de e- of fat-cruiser nooit worden meeverzekerd onder de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven. Hiervoor moet een aparte WAM verzekering worden afgesloten. Onderstaand zijn de kenmerken te zien van twee van de types elektrische fietsen.

  E-bike Speed pedelec
Trapondersteuning Ja Ja
Snelheid trapondersteuning tot 25 km/uur Tot 45 km/uur
Minimum leeftijd bestuurder NVT 16 jaar
Rijbewijs Geen AM (brommer)
Kenteken Geen Geel
Regels Fiets Bromfiets
Helm Nee Ja
WAM verzekeringsplicht Nee Ja

 

Let op: Verzekeraars verlenen geen dekking voor onjuist of roekeloos gebruik van elektrische voertuigen. Daarnaast is ook schade die aan derden wordt veroorzaakt door pedelecs, e-cruisers of fat-cruisers, of letselschade aan de bestuurder, niet verzekerd.

Onbezorgd op pad

Dus, stapt u net als de wielrenners uit de Tour de France zelf op de fiets, of laat u uw gasten of personeel een ommetje maken? Let dan goed op de voorwaarden die gelden per voertuig en verzekering. Ga van tevoren na of uw verzekering de juiste dekking biedt die past bij uw situatie. Wilt u hier zeker van zijn dan kunt u het beste contact opnemen met uw adviseur. Zo kan iedereen onbezorgd een fietstocht maken en zich voor even een echte wielrenner voelen.